Coachande Chefsskap

Idag var jag i Göteborg hos XDIN och höll två föreläsningar om The Manager’s Dilemma – vad händer med chefsrollen i en organisation som går över till ett agilt arbetssätt. Det är en föreläsning jag hållt några gånger nu och det verkar vara ett ämne som engagerar och intresserar.
I grund och botten handlar föreläsningen om hur man applicera ett agilt arbetssätt på ledningsgrupper för att skapa utrymme för utvecklingsteamen att göra det de är bäst på i lugn och ro.

Under en av dagens två föreläsningar fick jag två intressanta frågor:
1. kan man vara chef och coach samtidigt
2. Kan man vara chef och scrum master samtidigt

För tio månader sedan hade jag svarat ett tydligt JA på första frågan och ett rungande NEJ på andra. Idag hörde jag mig själv svara ”NEJ, man kan inte vara chef och coach samtidigt” på första frågan och när den andra frågan kom svarade jag ”absolut kan man det, jag är ju det”. Frågeställaren påpekade då att om jag är scrum master och chef så är jag ju också i princip coach och chef eftersom scrum master-rollen i huvudsak är coachande.

Jag tappade hakan lite grann och var tvungen att erkänna att han hade rätt, jag hade bara inte tänkt på det på det sättet. Jag har tänkt att som coachande chef coachar man på ett annat sätt, med andra verktyg och syften, än man gör som scrum master. Så nu måste jag ta mig en ordentlig funderare på hur det egentligen ligger till – är det generellt en bra idé att chefen fungerar som scrum master?

Det är en fantastisk känsla när jag som föreläsare får frågor som utmanar min egen världsbild och hjälper mig att se saker som jag annars helt skulle missat!